Gå direkt till innehåll

Ämnen: Medicin, läkemedel

AnnSofie Fyhr och Ulrika Landin, nationella regimbiblioteket. Foto av Pax Engström Nyström

Regimbiblioteket får prestigefyllt pris

2024 års Guldpiller går till Regionala cancercentrums nationella regimbibliotek, ett kunskapsstöd som i hög grad förbättrar säkerheten vid läkemedelsanvändning och som används av cancervården i hela Sverige.
Utmärkelsen Guldpillret instiftades år 2010 av Läkemedelsförsäkringen i samarbete med Dagens Medicin och Läkemedelsmarknaden. Syftet med priset är att uppmuntra anställda inom sjukvården, a

Ny rapport visar regionernas användning av cancerläkemedel

Ny rapport visar regionernas användning av cancerläkemedel

Regionerna ställer om sin läkemedelsanvändning när det kommer nya rekommendationer för cancerläkemedel, men de väljer inte alltid de billigaste alternativen. Det är två av slutsatserna i Regionala cancercentrums årsrapport från Register för cancerläkemedel, RCL.

Precisionsmedicin förutsätter utvecklade diagnostiska metoder

Metoder för precisionsdiagnostik bedöms öka med 170 procent på fem år

Precisionsmedicin ökar starkt i cancervården. Ett jämlikt införande kräver att även diagnostiken utvecklas. En ny rapport ger en framtidsspaning om hur de precisionsdiagnostiska metoderna kommer att utvecklas och införas under de kommande fem åren. En preliminär uppskattning är att de ökar med cirka 170 procent på fem år.

Provkit tjock- och ändtarmscancerscreening

Interaktiv årsrapport om tjock- och ändtarmscancerscreening publicerad

Den första interaktiva årsrapporten från Svenskt kvalitetsregister för koloskopier och tjock- och ändtarmscancerscreening (SveReKKS) har nu publicerats och är en del av kvalitetsmätningen inom det nationella screeningprogrammet för tjock- och ändtarmscancer.

Den viktigaste riskfaktorn för melanom och andra hudcancerdiagnoser är exponering för UV-ljus.

Rapport visar förväntad kraftig ökning av malignt melanom i Södra sjukvårdsregionen

Insjuknandet av malignt melanom i Södra sjukvårdsregionen har nästan tredubblats under perioden 2005–2019 och en ytterligare närmast fördubbling förutses till år 2034 om denna trend håller i sig. För ett långsiktigt och effektivt primärpreventivt arbete bör varje region aktivt arbeta för att bättre nå ut till befolkningen avseende risker och rekommendationer.

Ny digital rapport visar på arbetet mot cancer

Ny digital rapport visar på arbetet mot cancer

Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan lanserar en rapport som visar hur arbetet mot cancer bedrivits de senaste åren och prioriteringar framåt. Eftersom regeringen har aviserat att man planerar en uppdaterad cancerstrategi kan rapporten användas för att tydliggöra vilka delar som behöver finnas inom ramen för en ny cancerstrategi. 

Mer än 100 initiativ för en bättre barncancervård

Mer än 100 initiativ för en bättre barncancervård

Barnonkologen vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus på Karolinska Universitetssjukhuset har initierat drygt hundra initiativ i barncancerverksamheten för sjukvårdsregionen Stockholm Gotland. Fatigueskola och Family Talk Intervention är två framgångsrika exempel på initiativ som startats igång inom satsningen.

Ny undersökning visar: kunskapslucka om att alkohol ökar risken för cancer

Ny undersökning visar: kunskapslucka om att alkohol ökar risken för cancer

Var femte svensk känner inte till att alkohol ökar risken för att få cancer, visar en ny undersökning genomförd av Sifo. Kunskapsluckan är ännu större när det kommer till att även låg alkoholkonsumtion ökar risken. Under mars månad uppmärksammas alkoholens koppling till cancer i hela Europa.

Lotta Renström Koskela, medlem i arbetsgruppen bakom rapporten, och ordförande i Svensk Urologisk Förening.

Ny rapport ska stärka tillgänglighet och kvalitet inom urologi

Idag publicerar Regionala cancercentrum en nationell genomlysning av den urologiska sjukvården. Syftet med rapporten är att stärka tillgängligheten och kvaliteten inom vårdområdet. En nulägesbild ges och en rad nya förslag på åtgärder presenteras. Det är första gången en omfattande genomlysning av urologiområdet genomförs.

Barnonkologihandboken

Barnonkologihandboken finns nu i flera regioner

Syftet med barnonkologihandboken är att bidra till en optimal vård av barn med en cancersjukdom. Den riktar sig främst till sjuksköterskor men kan också fungera som ett stöd för läkare, barnsköterskor och andra personalkategorier.

Personal vid VO diagnostik, Skånevård Sund, Region Skåne. Foto: Lars Lanhed.

Marginell påverkan på cancerdiagnostiken efter pandemin

Antalet diagnostiserade cancertumörer ligger på i stort sett samma nivå som före pandemin. Pandemins sammantagna påverkan på cancerdiagnostiken uppgår till mindre än 1 procent. Det visar Regionala cancercentrum i samverkans sjunde delrapport om hur covid-19-pandemin påverkat cancerdiagnostiken i Sverige.

Micaela Herslow, kontaktsjuksköterska på Barncancercentrum, Lund

Transitionssjuksköterskan - en brygga mellan barn- och vuxensjukvård

Inom flera delar av barnsjukvården har man länge arbetat hårt för att övergången från barn- till vuxensjukvård ska bli så smidigt och bra som möjligt, med fokus på barnet och dess familj. På Barncancercentrum i Lund har man infört tjänsten transitionsjuksköterska, som både ska bidra till en än bättre effektuppföljning för ungdomar och unga vuxna, och ökad trygghet.

Miriam Elfström, ordf. Nationell arbetsgrupp för prevention mot livmoderhalscancer (NaCx). Fotograf: Gunilla Sonnebring

Säkrare HPV-analys gör att cellprovskontroll inte behöver göras lika ofta

Det reviderade vårdprogrammet för livmoderhalscancerprevention innebär en övergång från screening, utredning och uppföljning, som tidigare i huvudsak utgått från cellförändringar, till en modell där risken för utveckling av cancer utgår från om HPV påvisas och vilken typ som påvisas.

Nick Lamb och Anna-Maria Larsson

Ny studie vill kartlägga canceröverlevares behov i primärvården

Hur ser behoven ut när patienter som drabbats av cancer behöver fortsatt stöd efter avslutad behandling på sjukhus? I Södra sjukvårdsregionen startar nu den första heltäckande patientstudien i Sverige som vill kartlägga behoven hos patienter efter cancer samt hindren för en fungerande kommunikation och koordinering mellan sjukhusspecialistvård och primärvård.

Bild från webbkursen

Ny webbkurs inom bäckencancerrehabilitering: Att vägleda patienten med tarmproblem till behandling och egenvård

Varje år behandlas drygt 20 000 personer för cancersjukdomar i lilla bäckenet. De flesta överlever men en stor andel av de färdigbehandlade patienterna får kvarstående tarmproblem på grund av cancerbehandlingen. Det finns flera behandlingar och egenvårdsråd som kan förbättra tarmfunktionen. I RCC:s nya webbkurs får vårdgivare ett kunskapsstöd för att systematiska vägleda patienten genom dem.

Visa mer