Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Uppdaterat vårdprogram för långtidsuppföljning efter barncancer - fler insatser mot sena komplikationer men även kvarstående utmaningar

Uppdaterat vårdprogram för långtidsuppföljning efter barncancer - fler insatser mot sena komplikationer men även kvarstående utmaningar

Allt fler överlever cancersjukdom i barndomen och har ett långt vuxenliv framför sig. En del får komplikationer av behandlingen redan under uppväxten som fortsätter att påverka det dagliga livet medan andra löper risk för hälsoproblem som debuterar senare i vuxen ålder. Nu har vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer reviderats.

Helena Brändström, RCC i Samverkans samordnare för standardiserade vårdförlopp

Regionernas SVF-redovisningar inlämnade till Socialstyrelsen

Regionala cancercentrum (RCC) har samlat in regionernas redovisningar och analyser av de standardiserade vårdförloppen (SVF). Årets redovisningar innehåller omfattande analyser på vad som orsakar de längsta väntetiderna.

AnnSofie Fyhr och Ulrika Landin, nationella regimbiblioteket. Foto av Pax Engström Nyström

Regimbiblioteket får prestigefyllt pris

2024 års Guldpiller går till Regionala cancercentrums nationella regimbibliotek, ett kunskapsstöd som i hög grad förbättrar säkerheten vid läkemedelsanvändning och som används av cancervården i hela Sverige.
Utmärkelsen Guldpillret instiftades år 2010 av Läkemedelsförsäkringen i samarbete med Dagens Medicin och Läkemedelsmarknaden. Syftet med priset är att uppmuntra anställda inom sjukvården, a

Ny rapport: svensk strålbehandling lider brist på senior forskningskompetens

Ny rapport: svensk strålbehandling lider brist på senior forskningskompetens

Strålbehandling är en av de viktigaste delarna inom cancerbehandling. Sverige har dock halkat efter i utvecklingen jämfört med flera andra länder, bland annat våra skandinaviska grannar. Rapporter från de senaste åren pekar att det finns behov av förbättringar inom områden såsom kompetenstillgång, klinisk forskning och teknikutveckling.

Kampanjen "Ta gratissprutan mot HPV" vill uppmärksamma alla kvinnor mellan 25 och 30 år på att de i år kan vaccinera sig mot HPV gratis.

Gratis vaccin mot cancer – fram till årsskiftet

Ta gratissprutan mot HPV! Det är budskapet i den kampanj som regionerna gemensamt går ut med för att få kvinnor mellan 25 och 30 år att vaccinera sig mot HPV, det virus som orsakar livmoderhalscancer. Om 70 procent av de unga kvinnorna vaccinerar sig kan det leda till att spridningen av HPV avstannar helt. Resultatet blir att livmoderhalscancer utrotas som cancerform.

Helena Brändström och Anders Wennerberg har lett arbetet med genomlysningen av bild- och funktionsmedicin

Öka kapaciteten eller minska efterfrågan – hur kan bilddiagnostiken effektiviseras?

Regionala cancercentrum i samverkan har gjort en genomlysning av hur bild- och funktionsmedicin används i Sverige i dag. Rapporten visar att efterfrågan på bland annat datortomografier (DT) har ökat kraftigt de senaste åren. Cancerutredningar enligt standardiserade vårdförlopp, SVF, utgör cirka 5-10 procent av utredningarna.

Ny rapport visar regionernas användning av cancerläkemedel

Ny rapport visar regionernas användning av cancerläkemedel

Regionerna ställer om sin läkemedelsanvändning när det kommer nya rekommendationer för cancerläkemedel, men de väljer inte alltid de billigaste alternativen. Det är två av slutsatserna i Regionala cancercentrums årsrapport från Register för cancerläkemedel, RCL.

Carolina Hawranek, projektledare för studien vid RCC Norr och Mikael Johansson, överläkare i onkologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och en av initiativtagarna till studien.

Screening för lungcancer? Ny pilotstudie på gång i väst och norr

Screening med lågdos-datortomografi kan upptäcka lungcancer tidigare. Det har flera internationella forskningsstudier visat. Nu startar en pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland. De första personerna beräknas få erbjudande om att delta i början av 2025.Lungcancer är den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken i Sverige. Varje år får cirka 4 500 svenskar lungcancer och omkring 3 500 dör.

Visa mer