Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Uppföljningen av vårdförloppen igång !

Systemet för nationell uppföljning av standardiserade vårdförlopp i cancervården är nu riggat. Tre landsting har börjat rapportera patienter som genomgått ett standardiserat vårdförlopp. Tolv ytterligare startar rapporteringen inom kort. Majoriteten av landstingen har infört standardiserat vårdförlopp inom alla fem föreskrivna diagnoser.

Region Halland och landstingen i Kalmar och Uppsala län är de första som fått igång inrapporteringen av patienter som genomgått ett standardiserat cancervårdförlopp till den nationella databasen hos SKL.

Av de första 38 rapporterade patienterna har 12 startat cancerbehandling. För 19 patienter har cancermisstanken kunnat avskrivas. Inrapporteringen för oktober månad är öppen under hela november, så i december kommer sannolikt uppgifter från fler landsting kunna redovisas.

Införandet kommit längre än rapporteringen

Själva införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården har kommit längre än vad de låga rapporteringssiffrorna antyder. De allra flesta landsting har infört det standardiserade utredningsförloppet för alla de fem första diagnoserna, vilket också varit den högst prioriterade uppgiften under året.

Uppbyggnaden av rapporteringssystemet har startat något senare, men har likväl kommit långt under hösten och nu resulterat i de första rapporteringarna till SKLs nationella databas.

SKL räknar med att alla landsting och regioner kommit igång med rapporteringen innan årsskiftet.

Vårdförlopp för kortare väntetider

Införandet av standardiserade vårdförlopp är en del i den fyraåriga nationella satsningen på kortare väntetider i cancervården – Varje dag räknas – som bygger på en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting.

I enlighet med överenskommelsen har samtliga landsting beslutat att under 2015 införa standardiserade vårdförlopp för diagnoserna akut myeloisk leukemi (blodcancer), huvud- och halscancer, matstrupe- och magsäckscancer, prostatacancer och urinblåse- och urinvägscancer.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Mimi Taylor

Mimi Taylor

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 0725383718
Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51

Relaterat innehåll

Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Idag presenterade regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting en överenskommelse om en fyraårig satsning på att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården. Överenskommelsen för 2015 omfattar 444,5 miljoner kronor, varav det mesta är avsatt som stimulansmedel till landstingen för att införa ett nationellt system med standardiserade vårdförlopp.

Nya arbetssättet kortar väntetiderna i cancervården

Nya arbetssättet kortar väntetiderna i cancervården

Patienter med cancer som utretts enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) får behandling snabbare än tidigare. Det visar den första nationella redovisningen av vårdförloppens väntetider, som RCC i samverkan presenterar idag. 52 procent av män som utretts enligt SVF för högrisk prostatacancer under första halvåret 2016 fick starta behandling i botande syfte inom 60 dagar. En tydlig förbättring.

Nu finns patientinformation om standardiserade vårdförlopp

Nu finns patientinformation om standardiserade vårdförlopp

På önskemål från patientorganisationerna har Sveriges Kommuner och Landsting tagit fram en enkel patientinformation om standardiserade vårdförlopp i cancervården. Informationsbladen är tänkta att fungera som ett stöd och komplement till den muntliga och individuellt anpassade information varje patient behöver och har rätt att få.

Allt fler patienter utreds enligt standardiserat vårdförlopp

Från augusti till idag har minst 1014 patienter i Sverige genomgått ett standardiserat vårdförlopp. Av dessa har 544 patienter utretts för misstanke om cancer i urinblåsa eller urinvägar. Det visar färsk statistik som är byggd på en ny modell för nationell uppföljning av standardiserade vårdförlopp. Det här är första gången som hela vårdprocesser kan följas och presenteras online på webben.