Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Allt fler patienter utreds enligt standardiserat vårdförlopp

Från augusti till idag har minst 1014 patienter i Sverige genomgått ett standardiserat vårdförlopp. Av dessa har 544 patienter utretts för misstanke om cancer i urinblåsa eller urinvägar. Det visar färsk statistik som är byggd på en ny modell för nationell uppföljning av standardiserade vårdförlopp.

Alla landsting har börjat utreda patienter inom de fem första diagnoserna med standardiserat vårdförlopp. De flesta landsting har även börjat rapportera patienter till den nationella databasen vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Uppföljning av hela processer unikt

Vid dagens datum har 15 av 21 landsting påbörjat rapportering av patienter som fram till november genomgått ett standardiserat vårdförlopp. Misstanke om cancer i urinvägarna är den vanligaste orsaken, därefter misstanke om cancer i prostata med 204 patienter och huvud- och halscancer med 145 patienter.

–Det här är första gången som vi på nationell nivå följer hela vårdprocesser ”online”. Alla landsting mäter på samma sätt för alla patienter, vilket gör att informationen blir jämförbar oavsett var den fångats. De ”märker” de olika mätpunkterna med så kallade KVÅ-koder och kan därigenom följa patientens väg, trots att förloppen ofta passerar flera organisationsgränser. Det har vi inte lyckats med förut, säger Harald Grönqvist, samordnare för SKL:s arbete med tillgänglighetsfrågor.

Endast de patienter som genomgått ett standardiserat vårdförlopp – det vill säga patienter som påbörjat och avslutat ett standardiserat vårdförlopp – finns med i redovisningen. Statistiken omfattar antalet registrerade och rapporterade patienter från och med augusti till dagens datum, och redovisas på såväl nationell som regional och landstingsnivå.

Fakta om modellen för uppföljning

I landstingens vårdadministrativa IT-system finns information om planering och genomförande av hälso- och sjukvården tillsammans med journalanteckningar.

Uppgifterna fungerar som stöd för den dagliga verksamheten samt används för styrning och uppföljning av produktion och processer. Ur dessa system hämtar landstingen informationen om de standardiserade vårdförloppen, där mätpunkterna som används i statistiken finns registrerade.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Mimi Taylor

Mimi Taylor

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 0725383718
Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51

Relaterat innehåll

Nya arbetssättet kortar väntetiderna i cancervården

Nya arbetssättet kortar väntetiderna i cancervården

Patienter med cancer som utretts enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) får behandling snabbare än tidigare. Det visar den första nationella redovisningen av vårdförloppens väntetider, som RCC i samverkan presenterar idag. 52 procent av män som utretts enligt SVF för högrisk prostatacancer under första halvåret 2016 fick starta behandling i botande syfte inom 60 dagar. En tydlig förbättring.

Uppföljningen av vårdförloppen igång !

Systemet för nationell uppföljning av standardiserade vårdförlopp i cancervården är nu riggat. Tre landsting har börjat rapportera patienter som genomgått ett standardiserat vårdförlopp. Tolv ytterligare startar rapporteringen inom kort. Majoriteten av landstingen har infört standardiserat vårdförlopp inom alla fem föreskrivna diagnoser.