Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hälsa, sjukvård, läkemedel

Nytt stöddokument med fokus på alarmsymtom vid misstanke om cancer hos barn och ungdom

Nytt stöddokument med fokus på alarmsymtom vid misstanke om cancer hos barn och ungdom

Det nya stöddokument med fokus på alarmsymtom vid misstanke om cancer hos barn och ungdom. Stöddokument riktar sig till sjukvården och instanser som kan behöva känna till symtom vid misstanke om barncancer. Förhoppningen är att stöddokumentet ska bidra till en mer jämlik vård, tydligare remissvägar och fungera som ett konkret stöd för vårdgivare i deras kliniska vardag.

Multidisciplinär konferens (MDK)

Åtgärder för att stärka kvalitetssäkringen av EIN-diagnostik

Efter händelserna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där det skett en överdiagnostisering av det premaligna tillståndet EIN, har RCC analyserat nationella data och genomlyst hur kvalitetssäkringen vid bedömning av premaligna tillstånd kan bli bättre i hela landet. Analysen visar att ingen systematisk överdiagnostisering av EIN har skett i övriga landet.

Uppstartsmöte med Region Jämtland Härjedalen, då man bland annat tittade närmare på den ”Europeiska kodexen mot cancer”. Från vänster: Akhaza Zekarias, Jeanette Lundberg, Mia Ajax, Mirja Wedin.

Arbetssätt med hälsoinformatörer testas i norra sjukvårdsregionen

Många cancerfall kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor och upptäckas tidigare genom deltagande i screeningprogram. Idag finns det skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. För att minska dessa skillnader genomför Regionalt cancercentrum norr ett projekt i syfte att införa arbetssättet med hälsoinformatörer i fyra kommuner i norr.

Cancerrådgivningen: stöd- och rådgivningslinje 08-123 138 00

Cancerrådgivningen öppnar upp för hela Sverige

Sveriges äldsta stöd- och rådgivningslinje för cancer ökar kapaciteten och tillgängligheten. Nu kan alla i hela landet som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer, ringa eller chatta kostnadsfritt och anonymt till Cancerrådgivningen.

Mötesdeltagarna på workshopen om trans och cancer kom bland annat från från bland andra Transammans, RFSL, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, regionernas könsdysforimottagningar och screeningorganisationer samt Regionala cancercentrum.

Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?

RCC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades.

Kjell Ivarsson är nationell cancersamordnare och den som ansvarar för att omsätta canceröverenskommelsen i verkstad tillsammans med regionerna

Nya uppdrag för cancervården i överenskommelse mellan regeringen och SKR

Den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen är nu klar. Den sätter ramarna för hur Regionala cancercentrum ska stötta regionerna under 2025 och vad regionerna ska göra för att få ta del av medlen. Beskedet är att förvalta och driva den utveckling som skett de senaste åren inom tillgänglighet, diagnostik och rehabilitering, samt att göra ett krafttag i vaccinationen mot HPV.

Norrlands universitetssjukhus är en av de röntgenkliniker som kommer att genomföra undersökningar med lågdosdatortomografi i studien. På bilden: Mikael Johansson, Pär Asplund och Iryna Axelsson. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten

Ny pilotstudie: De första deltagarna bjuds in till screening för lungcancer

En ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland ska undersöka om det går att införa lungcancerscreening inom ordinarie hälso- och sjukvård. Syftet med screening är att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede. Nu skickas de första breven med erbjudande om att delta i studien ut till invånare i de båda regionerna.

Certifieringsprogram för enheter som vill kvalitetssäkra sin palliativa vård

Certifieringsprogram för enheter som vill kvalitetssäkra sin palliativa vård

Nu finns ett certifieringsprogram inom palliativ vård, genom Betaniastiftelsen. Certifieringen sker i form av webbutbildningar – en grundutbildning och ett antal professionsspecifika moduler, bland annat för läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Enheter som vill certifiera sig under 2025 kan anmäla sig genom att skicka in en intresseanmälan nu.

Lägesrapporter för förbättringsprojekten inlämnade

Projekten är resultatet av de 220 miljoner kronor som RCC fick i uppdrag att fördela i början av året. De projekt som tilldelats medel får löpande vägledning av RCC och de har till syfte att korta ledtiderna för patienter som utreds för cancer samt stärka cancerrehabiliteringen och den palliativa vården av barn och vuxna.

Kalmar och Värmland i topp i HPV-vaccineringen – så här gjorde de

Kalmar och Värmland i topp i HPV-vaccineringen – så här gjorde de

Värmland och Kalmar är de två regioner som hittills lyckats få flest att vaccinera sig mot HPV. Med en täckningsgrad på över 70 procent, det nationella målet för att nå flockimmunitet, ligger de i topp. Men vilket är framgångskonceptet, hur har de lyckats?

Vaccination mot HPV skyddar mot livmoderhalscancer

Gratis HPV-vaccination förlängs fram till sommaren

Kvinnor födda 1994-1999 erbjuds gratis HPV-vaccin med målet att utrota livmoderhalscancer som orsakas av viruset HPV. Erbjudandet skulle avslutas till årsskiftet men förlängs till sommaren.

Förstudien utreder och kartlägger förutsättningarna för nationella kallelsekanslier inom bröst- och livmoderhalscancerscreening.

Förstudie om nationella kallelsekanslier för bröst- och livmoderhalscancerscreening

Regionala cancercentrum i samverkan har genomfört en förstudie för att utreda och kartlägga förutsättningarna för nationella kallelsekanslier inom bröst- och livmoderhalscancerscreening. Förstudien syftar till att ge beslutsfattare ett första underlag för vidare arbete med frågan om nationella kallelsekanslier. Den kan även fungera som diskussionsunderlag i relevanta forum.

Uppdaterat vårdprogram för långtidsuppföljning efter barncancer - fler insatser mot sena komplikationer men även kvarstående utmaningar

Uppdaterat vårdprogram för långtidsuppföljning efter barncancer - fler insatser mot sena komplikationer men även kvarstående utmaningar

Allt fler överlever cancersjukdom i barndomen och har ett långt vuxenliv framför sig. En del får komplikationer av behandlingen redan under uppväxten som fortsätter att påverka det dagliga livet medan andra löper risk för hälsoproblem som debuterar senare i vuxen ålder. Nu har vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer reviderats.

Helena Brändström, RCC i Samverkans samordnare för standardiserade vårdförlopp

Regionernas SVF-redovisningar inlämnade till Socialstyrelsen

Regionala cancercentrum (RCC) har samlat in regionernas redovisningar och analyser av de standardiserade vårdförloppen (SVF). Årets redovisningar innehåller omfattande analyser på vad som orsakar de längsta väntetiderna.

AnnSofie Fyhr och Ulrika Landin, nationella regimbiblioteket. Foto av Pax Engström Nyström

Regimbiblioteket får prestigefyllt pris

2024 års Guldpiller går till Regionala cancercentrums nationella regimbibliotek, ett kunskapsstöd som i hög grad förbättrar säkerheten vid läkemedelsanvändning och som används av cancervården i hela Sverige.
Utmärkelsen Guldpillret instiftades år 2010 av Läkemedelsförsäkringen i samarbete med Dagens Medicin och Läkemedelsmarknaden. Syftet med priset är att uppmuntra anställda inom sjukvården, a

Ny rapport: svensk strålbehandling lider brist på senior forskningskompetens

Ny rapport: svensk strålbehandling lider brist på senior forskningskompetens

Strålbehandling är en av de viktigaste delarna inom cancerbehandling. Sverige har dock halkat efter i utvecklingen jämfört med flera andra länder, bland annat våra skandinaviska grannar. Rapporter från de senaste åren pekar att det finns behov av förbättringar inom områden såsom kompetenstillgång, klinisk forskning och teknikutveckling.

Kampanjen "Ta gratissprutan mot HPV" vill uppmärksamma alla kvinnor mellan 25 och 30 år på att de i år kan vaccinera sig mot HPV gratis.

Gratis vaccin mot cancer – fram till årsskiftet

Ta gratissprutan mot HPV! Det är budskapet i den kampanj som regionerna gemensamt går ut med för att få kvinnor mellan 25 och 30 år att vaccinera sig mot HPV, det virus som orsakar livmoderhalscancer. Om 70 procent av de unga kvinnorna vaccinerar sig kan det leda till att spridningen av HPV avstannar helt. Resultatet blir att livmoderhalscancer utrotas som cancerform.

Helena Brändström och Anders Wennerberg har lett arbetet med genomlysningen av bild- och funktionsmedicin

Öka kapaciteten eller minska efterfrågan – hur kan bilddiagnostiken effektiviseras?

Regionala cancercentrum i samverkan har gjort en genomlysning av hur bild- och funktionsmedicin används i Sverige i dag. Rapporten visar att efterfrågan på bland annat datortomografier (DT) har ökat kraftigt de senaste åren. Cancerutredningar enligt standardiserade vårdförlopp, SVF, utgör cirka 5-10 procent av utredningarna.

Visa mer