Gå direkt till innehåll
Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Pressmeddelande -

Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården

Idag presenterade regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting en överenskommelse om en fyraårig satsning på att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården. Överenskommelsen för 2015 omfattar 444,5 miljoner kronor, varav det mesta är avsatt som stimulansmedel till landstingen för att införa ett nationellt system med standardiserade vårdförlopp.

Standardiserade vårdförlopp – den viktigaste insatsen

Arbetet med att förbättra tillgängligheten inom cancervården kommer att utgå från ett nationellt  definierat system med standardiserade vårdförlopp. Förebilden kommer från Danmark, som arbetat med standardiserade vårdförlopp (s.k. pakkeforløb) sedan 2009.

Standardiserade vårdförlopp beskriver vilka utredningar och första behandlingar som ska göras inom respektive cancerdiagnos, samt vilka maximala tidsgränser som gäller för de olika åtgärderna. Tidsgränserna utgår enbart från värdeskapande tid och kommer att variera mellan diagnoser och olika behandlingar.

De standardiserade vårdförloppen ska i första hand förkorta vårdförloppet mellan då välgrundad misstanke om cancer föreligger till start av första behandling.

Standardiserade vårdförloppen som införs under 2015

  • Akut myeloisk leukemi (Blodcancer)
  • Huvud- och halscancer
  • Matstrupe- och magsäckscancer
  • Prostatacancer
  • Cancer i urinblåsa och urinvägar

Standardiserade vårdförlopp ska utvecklas för 10 ytterligare diagnoser under 2015.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Regionala cancercentrum arbetar tillsammans med landsting, regioner, patienter, närstående och vårdpersonal för en mer patientfokuserad, jämlik, kunskapsbaserad och effektiv cancervård.

Kontakter

Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51

Relaterat innehåll