Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Håkan Fermhede, läkare på Vårdcentralen i Kristinehamn välkomnar patienten Sabina Eriksson

SVF-patienternas enkätsvar en värmländsk guldgruva

Genom aktivt arbete med så kallade PREM-data från SVF-uppföljningens patientenkäter har Region Värmland hittat ett bra sätt att komma framåt med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Här hittar vi både peppande resultat och sådant som visar vad som kan förbättras. Det säger utvecklingsledaren Camilla Staaf om enkäterna som mäter patienternas upplevelser av standardiserat vårdförlopp (SVF).

Hans Hägglund, cancersamordnare SKL och ordförande RCC i samverkan

Vi ska fortsätta göra skillnad för patienterna

– Vi behöver kraftsamla och fortsätta att samordna oss nationellt inom flera områden. Det säger Hans Hägglund, ordförande i Regionala cancercentrum i samverkan och SKLs nya cancersamordnare, inför vårens bildningsresa till alla RCC. Nu ska han resa landet runt för att diskutera med alla regionala cancercentrum om det gemensamma uppdraget att skapa en god och jämlik cancervård.

Jag hade en vision om någon form av it-stöd som tydligt kunde visualisera alla SVF-patienter under utredning, säger David Wennergren, tumörortoped på Sahlgrenska sjukhuset.

Stenkoll på SVF-patienterna med egen Qlikviewlösning

Vilka patienter med misstänkt skelett- och mjukdelssarkom utreds just nu enligt standardiserat vårdförlopp? Och hur länge har de väntat? Med applikationen Qlikview kan David Wennergren och hans kollegor på Sahlgrenska universitetssjukhuset följa patienterna i realtid. – Vi ser även hur stor andel vi klarar inom maxtiden och kan när som helst plocka ut statistik för alla ledtider, säger David.

Prestigelöst samarbete bakom välfungerande SVF-uppföljning

Prestigelöst samarbete bakom välfungerande SVF-uppföljning

Systemen ser olika ut, liksom arbetssätten och rutinerna för väntetidsmätningen. Men gemensamt för några av de regioner som kommit långt med SVF-rapporteringen är att de arbetat intensivt med det från första början, med tydlig arbetsfördelning och i samarbeten över gränserna. Region Västerbotten kunde utnyttja etablerade välfungerande system och rutiner för att snabbt komma i gång.

Start idag för ny artikelserie – Så följer vi upp SVF i cancervården

Start idag för ny artikelserie – Så följer vi upp SVF i cancervården

När SVF-satsningen inleddes och den nationella uppföljningsmodellen mejslades fram fanns de som tvivlade på att det skulle gå att fånga väntetiderna så. Idag kan man följa hur väntetiderna i alla standardiserade vårdförlopp ser ut runt om i landet. Men det finns fortfarande frågetecken runt uppföljningen. Idag publiceras de två första delarna i en artikelserie om den nationella SVF-uppföljningen.

Tätare uppföljning av kvinnor med högrisk-HPV ska hejda ökad livmoderhalscancer

Skyddseffekten för kvinnor som regelbundet tar gynekologiska cellprover med normalt provresultat har minskat något under senare år. Ett nytt vårdprogram håller på att införas i Sverige som kommer förbättra skyddet. Som en extra förebyggande åtgärd ska nu en tätare uppföljning av kvinnor med vissa typer av humant papillomvirus påbörjas för att bromsa den negativa utvecklingen.

Nationell kvalitetsgranskning av cellprover visar behov av åtgärder

Nationell kvalitetsgranskning av cellprover visar behov av åtgärder

Insjuknandet i livmoderhalscancer har ökat i Sverige. För att hitta orsaken har alla landets 27 laboratorier ombetts genomföra förnyade granskningar av normala cellprov från kvinnor som senare fått livmoderhalscancer. Data från tjugotvå laboratorier visar att andelen prover som vid omgranskning uppgraderats från normalt till avvikande har ökat på senare år.

Hans Hägglund ny nationell cancersamordnare vid SKL

Hans Hägglund ny nationell cancersamordnare vid SKL

Sveriges Kommuner och Landsting har beslutat att utse Hans Hägglund till ny nationell cancersamordnare. Hans Hägglund har idag en tjänst som överläkare, professor och verksamhetschef vid verksamhetsområde blod- och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där han även ingår i sjukhusledningen. Hans Hägglund tillträder tjänsten som cancersamordnare den 4 mars 2019.

Bättre koll på användningen av cancerläkemedel

Samtliga sjukvårdsregioner har börjat registrera behandlingar med de 11 preparat som ingår i den nya nationella uppföljningen av cancerläkemedel. Det framgår av regionala cancercentrums första nationella sammanställning över användningen av cancerläkemedel. Data omfattar behandlingar som startats under perioden 1 januari till 30 juni 2018. Totalt 1 464 behandlingar ingår i statistiken.

Att kontaktsjuksköterskorna Eva-Britt Walther och Margareta Höög numera ger diagnosbesked och bokar återbesök har påverkat  väntetiderna rejält.

Ändrad arbetsfördelning gav prostatacancerpatienter fem veckors kortare väntan

När kontaktsjuksköterskorna på urologen i Östersund tog över arbetsuppgifter från läkarna blev tiden mellan prostatabiopsi och behandlingsbeslut fem veckor kortare. Införandet av standardiserat vårdförlopp (SVF) blev starten på en förbättringsprocess som ledde till teambuilding, gemensamt ansvar och ändrade arbetsuppgifter. Och det gjorde skillnad för patienterna.

Koordinatorer fördubblade Diagnostikens kapacitet

Koordinatorer fördubblade Diagnostikens kapacitet

Bilddiagnostik används i 28 av cancervårdens 30 standardiserade vårdförlopp. I alla dem ska undersökningen genomföras inom några dagar. – Utan koordinatorsfunktionen hade vi inte kunnat genomföra så många undersökningar som vi gör idag, säger Karin Fristedt, röntgenläkare och verksamhetschef vid Diagnostik Skånevård SUND. På ett år lyckades de fördubbla antalet SVF-relaterade undersökningar.

Visa mer