Gå direkt till innehåll
Prestigelöst samarbete bakom välfungerande SVF-uppföljning

Nyhet -

Prestigelöst samarbete bakom välfungerande SVF-uppföljning

Systemen ser olika ut, liksom arbetssätten och rutinerna för väntetidsmätningen. Men gemensamt för några av de regioner som kommit långt med SVF-rapporteringen är att de arbetat intensivt med det från första början, med tydlig arbetsfördelning och i samarbeten över gränserna.

I Region Västerbotten kunde de utnyttja de strukturer, funktioner och verktyg som behövdes för insamling och rapportering av vårdförloppsdata som är inbyggda i det nya och lovordade datalagret Diver. I Diver kan de till exempel identifiera SVF-patienter som kommer från andra regioner, vilket har betydelse för hur SVF-kodningen ska göras.

– Vi visste ju att SFV, ja de standardiserade vårdförloppena alltså, skulle komma men kände oss frågande kring hur vi skulle mäta. Det säger väntetidssamordnaren Lena Svensson i Region Västerbotten, som minns att det i början fanns en stor osäkerhet kring kodning av de standardiserade vårdförloppen.

– Det var inte förrän hösten 2015 det började lossna, i och med att vi fick KVÅ-koderna och vägledningarna. Då övergick det ganska fort till verkstad.

Även Göran Hugosson, som hade utsetts till lokal projektledare för införandet av SVF på våren samma år, kände sig vilsen i början.

– Min upplevelse var att jag fick i min hand ett projekt som ingen riktigt visste vad det innehöll. Dessutom märkte vi att arbetssätten varierade, ledtiderna mättes och redovisades på olika vis inom olika delar av regionen.

Läs fjärde delen i RCCs artikelserie om den nationella uppföljningen av SVF

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Mimi Taylor

Mimi Taylor

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 0725383718
Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51

Relaterat innehåll

Allt fler utreds med SVF men väntetiderna är fortsatt för långa

Allt fler utreds med SVF men väntetiderna är fortsatt för långa

Införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF) har resulterat i att allt fler patienter med cancer utreds på ett enhetligt och kvalitetssäkrat sätt i hela landet. Regeringens mål för andelen SVF-utredda patienter har därmed kunnat nås, men väntetiderna har inte förändrats under mätperioden. Det visar en ny rapport med data från 2017-2019 som Regionala cancercentrum i samverkan publicerar i dag.

Start idag för ny artikelserie – Så följer vi upp SVF i cancervården

Start idag för ny artikelserie – Så följer vi upp SVF i cancervården

När SVF-satsningen inleddes och den nationella uppföljningsmodellen mejslades fram fanns de som tvivlade på att det skulle gå att fånga väntetiderna så. Idag kan man följa hur väntetiderna i alla standardiserade vårdförlopp ser ut runt om i landet. Men det finns fortfarande frågetecken runt uppföljningen. Idag publiceras de två första delarna i en artikelserie om den nationella SVF-uppföljningen.

Jag hade en vision om någon form av it-stöd som tydligt kunde visualisera alla SVF-patienter under utredning, säger David Wennergren, tumörortoped på Sahlgrenska sjukhuset.

Stenkoll på SVF-patienterna med egen Qlikviewlösning

Vilka patienter med misstänkt skelett- och mjukdelssarkom utreds just nu enligt standardiserat vårdförlopp? Och hur länge har de väntat? Med applikationen Qlikview kan David Wennergren och hans kollegor på Sahlgrenska universitetssjukhuset följa patienterna i realtid. – Vi ser även hur stor andel vi klarar inom maxtiden och kan när som helst plocka ut statistik för alla ledtider, säger David.

Håkan Fermhede, läkare på Vårdcentralen i Kristinehamn välkomnar patienten Sabina Eriksson

SVF-patienternas enkätsvar en värmländsk guldgruva

Genom aktivt arbete med så kallade PREM-data från SVF-uppföljningens patientenkäter har Region Värmland hittat ett bra sätt att komma framåt med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Här hittar vi både peppande resultat och sådant som visar vad som kan förbättras. Det säger utvecklingsledaren Camilla Staaf om enkäterna som mäter patienternas upplevelser av standardiserat vårdförlopp (SVF).

Carl Axenborg, processledare för SVF hudmelanom och kirurg vid kirurgmottagningen på Hallands sjukhus i Varberg

SVF gav snabbare hudutredning och sammansvetsat arbetslag i Halland

Enligt det standardiserade vårdförloppet ska en misstänkt hudförändring tas bort inom sju dagar efter upptäckt. I Region Halland får 8 av 10 patienter hjälp inom den tiden. Enligt Carl Axenborg på sjukhuset i Varberg ligger en regional informationskampanj, ett gemensamt journalsystem men framförallt ett nytt och sammansvetsat arbetssätt bakom landets effektivaste utredning av misstänkt hudcancer.