Gå direkt till innehåll
Håkan Fermhede, läkare på Vårdcentralen i Kristinehamn välkomnar patienten Sabina Eriksson
Håkan Fermhede, läkare på Vårdcentralen i Kristinehamn välkomnar patienten Sabina Eriksson

Nyhet -

SVF-patienternas enkätsvar en värmländsk guldgruva

Genom ett aktivt arbete med PREM-data från SVF-uppföljningens patientenkäter har Region Värmland funnit ett bra sätt att komma framåt i sitt införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården. Här hittar de både peppande resultat och sådana som tydligt visar vad som kan och bör förbättras.

– Vi såg ganska snart att de så kallade PREM-enkäterna är en guldgruva i arbetet med SVF. 

Det säger Camilla Staaf, utvecklingsledare och cancersamordnare inom Region Värmland, om de patientenkäter som används i hela landet för att följa upp patienternas upplevelser av att utredas enligt standardiserat vårdförlopp (SVF).

– I enkätsvaren finns både resultat som vi stolt kan visa upp och vägledning om vad vi kan förbättra. Det är ofta svårt att få veta vad patienterna behöver, men enkätresultaten visar vad de är nöjda och missnöjda med inom områden som bemötande, delaktighet och tillgänglighet. Så detta är en viktig indikator för oss vårdgivare för att se om vi är på rätt väg och vad vi behöver jobba mer med.

Hon och hennes kollega Carolin Thorstensson bestämde sig därför för att jobba aktivt med att sprida deras resultat från PREM-statistiken, bland annat genom att berätta om dem på intranätet i Region Värmland.

Läs den sjunde och sista delen i RCCs artikelserie om uppföljning av SVF-införandet – SVF-patienternas enkätsvar en värmländsk guldgruva

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Mimi Taylor

Mimi Taylor

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 0725383718
Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51

Relaterat innehåll

Jag hade en vision om någon form av it-stöd som tydligt kunde visualisera alla SVF-patienter under utredning, säger David Wennergren, tumörortoped på Sahlgrenska sjukhuset.

Stenkoll på SVF-patienterna med egen Qlikviewlösning

Vilka patienter med misstänkt skelett- och mjukdelssarkom utreds just nu enligt standardiserat vårdförlopp? Och hur länge har de väntat? Med applikationen Qlikview kan David Wennergren och hans kollegor på Sahlgrenska universitetssjukhuset följa patienterna i realtid. – Vi ser även hur stor andel vi klarar inom maxtiden och kan när som helst plocka ut statistik för alla ledtider, säger David.

Prestigelöst samarbete bakom välfungerande SVF-uppföljning

Prestigelöst samarbete bakom välfungerande SVF-uppföljning

Systemen ser olika ut, liksom arbetssätten och rutinerna för väntetidsmätningen. Men gemensamt för några av de regioner som kommit långt med SVF-rapporteringen är att de arbetat intensivt med det från första början, med tydlig arbetsfördelning och i samarbeten över gränserna. Region Västerbotten kunde utnyttja etablerade välfungerande system och rutiner för att snabbt komma i gång.

Monica Wahlström är en av SVF-koordinatorerna vid kirurgkliniken på Blekingesjukhuset

Medicinska sekreterare som SVF-koordinatorer ger sjuksköterskan mer tid för patienterna

När arbetsdagen blev övermäktig för kirurgklinikens sjuksköterskor inrättade klinikledningen en koordinatorstjänst. Två medicinska sekreterare sköter nu allt administrativt arbete kring utredningen av patienter inom sex standardiserade vårdförlopp. – Utan Hanna och Monica hade jag aldrig hunnit med mitt arbete, säger Malin Jannesson, kontaktsjuksköterska vid kirurgkliniken på Blekingesjukhuset.