Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

– Livet kan falla sönder på en sekund. Så gjorde det för mig när först min fru och sedan jag själv drabbades av cancer. Jag tänkte, om jag överlever detta ska jag genomföra något jag länge gått och burit på; att ta mig till fots genom Sverige.

Snacka om att springa mot cancer !

Då och då dyker cancerpatienter upp som överlevt sin sjukdom och som satsar på att springa, cykla, bestiga berg, simma eller åka skidor mot cancer. Jan Haak lyfter företeelsen till en ny nivå. På 48 dagar ska han springa 45 maratonlopp, från Malmö till Kebnekaise! Men han tänker inte bara springa. Längs vägen ska han ha 42 samtal om cancer vid vägkanten. Tre av dem med RCC.

Välkommen till Cancerdagen i Almedalen – tisdag 3 juli!

Välkommen till Cancerdagen i Almedalen – tisdag 3 juli!

För sjunde året i rad arrangerar Regionala cancercentrum i samverkan Cancerdagen i Almedalen. Liksom förra året håller vi till i aulan på Visby lasarett. Och precis som i fjol är det tisdag förmiddag, i år den 3 juli, som gäller. Välkommen!

– Den ena veckan kan vi diagnostisera 10 fall, nästa 20 och veckan därpå 2 fall. Med den variationen kan inte operationerna schemaläggas utifrån att varje kirurg ska få lika mycket operationstid, säger Jesper Swärd.

Från längst till kortast tid för SVF-utredning av prostatacancer på två år

År 2015 kunde urologsektionen vid kirurgkliniken i Uddevalla uppvisa goda medicinska resultat. Men utredningstiderna för patienter med misstänkt prostatacancer var bland de längsta i landet. Idag har de Sveriges kortaste ledtid vid utredning enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) för prostatacancer.

Åtgärder för att stärka kvaliteten i screeningen mot livmoderhalscancer

Kvinnor som regelbundet tar cellprov minskar risken att drabbas av livmoderhalscancer med 88 procent. Det visar en ny analys av data från det nationella kvalitetsregistret för livmoderhalscancerprevention. Detta är en viss minskning jämfört med tidigare då skyddet låg på 90 procent. Skyddet är dock fortfarande mycket högt. Cellprovskontroll är bästa sättet att skydda sig mot livmoderhalscancer.

Lena Carlsson ( till hö), överläkare och länsverksamhetschef patologi i Region Västernorrland

Kortare svarstider på patologen i Sundsvall

De var sämst i landet. Nu är de bland de bästa. Patologen vid Sundsvalls sjukhus har drastiskt kortat svarstiderna. Mer personal och omfördelning av arbetsuppgifterna var avgörande framgångsfaktorer.

Överenskommelse 2018 om kortare väntetider i cancervården

Överenskommelse 2018 om kortare väntetider i cancervården

SKL och staten har träffat en överenskommelse för 2018 om att fortsätta arbetet med att korta väntetiderna i cancervården. Överenskommelsen omfattar totalt 447,5 miljoner kronor, varav 391 miljoner utgör stimulansmedel till landstingen. I överenskommelsen avger regeringen även en avsiktsförklaring för sitt långsiktiga arbete med cancervården efter 2018.

Dubbelt så många patienter utredda enligt standardiserat vårdförlopp i år

Införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF) i cancervården går framåt. Över 100 000 patienter har utretts enligt SVF sedan starten. Men vårdens kompetensförsörjning och kapacitetsbrister försvårar införandet. Rutiner för rapportering av data måste stärkas innan slutsatser kan dras om väntetiderna. Det framgår av den nya SVF-uppföljning, som Regionala cancercentrum i samverkan presenterar idag.

Gynekologisk cellprovskontroll 50 år

Gynekologisk cellprovskontroll 50 år

Gynekologisk cellprovtagning är en av Sveriges mest framgångsrika screeningverksamheter som har räddat många kvinnors liv. Stora utvecklingsinsatser har genomförts och i år har ett helt nytt nationellt vårdprogram sett dagens ljus. Det nya vårdprogrammet innebär att HPV införs som screeningmetod för kvinnor över 30 år, vilket innebär stora förändringar för alla verksamheter.

Beatrice Melin ny ordförande för RCC i samverkan

Beatrice Melin ny ordförande för RCC i samverkan

Beatrice Melin har i veckan utsetts till ny cancersamordnare vid SKL samt ordförande för Regionala cancercentrum i samverkan. Hon tillträder tjänsten den 1 oktober 2017, då hon avgår som verksamhetschef vid Regionalt cancercentrum norr.

Framtidens vård behöver RCCs kunskapsstyrningsmodell

Satsningarna på cancerstrategin och regionala cancercentrum har satt fart på svensk cancervård. Inför nästa fas har RCC definierat ett antal utmaningar för framtidens cancervård. I en debattartikel publicerad idag i Dagens Medicin framgår hur RCC vill ta sig an dessa. Ståndpunkterna finns även beskrivna i ett positionspapper och ska skickas till regeringen inom rådslaget om framtidens cancervård.

Ökad överlevnad ökar kraven på cancerrehabilitering

Allt fler patienter överlever cancer. Allt fler behöver därför cancerrehabilitering av god och likvärdig kvalitet. Inte bara sjukdomen påverkar patienten utan även behandlingen. Cancerrehabilitering pågår från diagnos och framåt – ibland livet ut. Ett nytt nationellt vårdprogram för cancerrehabilitering ska bidra till att stärka rehabiliteringen genom bättre organisation, samverkan och rutiner.

Patienter med cancermisstanke överlag nöjda med utredningsförloppet

Patienter med cancermisstanke överlag nöjda med utredningsförloppet

Helhetsintrycket av vården hos patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp bedöms som gott. Vårdens bemötande rankas högt, nästan alla som svarat på 2016 års uppföljningsenkät tycker att de fått ett bra bemötande från vårdpersonalen. Det visar ny statistik som publiceras idag. Förbättringsbehov finns, en tredjedel har uppmanats ta med närstående inför besked om utredningsresultat.

Visa mer