Gå direkt till innehåll
Start idag för ny artikelserie – Så följer vi upp SVF i cancervården

Nyhet -

Start idag för ny artikelserie – Så följer vi upp SVF i cancervården

När SVF-satsningen inleddes och den nationella uppföljningsmodellen mejslades fram fanns de som tvivlade på att det skulle gå att fånga väntetidsdata så. Idag kan man löpande följa hur väntetiderna i alla standardiserade vårdförlopp ser ut runt om i landet. Men det finns fortfarande frågetecken runt uppföljningen.

Införandet av standardiserade vårdförlopp i cancervården startade 2015. Flera framsteg har gjorts sedan dess. Utredning för misstanke om cancer görs på ett mer enhetligt sätt i hela landet. På flera håll går utredningen fortare än förut och de flesta patienter som gått igenom ett SVF är nöjda med sin vårdkontakt.

Väntetiderna har dock inte minskat så mycket som alla hoppades. I alla fall ser det inte ut så när man studerar den nationella uppföljningsstatistiken. Men det råder också en viss osäkerhet om huruvida statistiken ger en sann bild av det verkliga läget.

Artikelserie För att ge skapa en tydligare bild av hur och om SVF-uppföljningen fungerar har RCC låtit en frilansjournalist göra nedslag hos några olika verksamheter. Resultatet är en artikelserie som är tänkt att sprida lite förklarande ljus över de utmaningar, svårigheter och möjligheter som inryms i att få igång ett nationellt uppföljningssystem som ska klara att samla data från vårdprocesser som går över både system-, verksamhets-, sjukhus- och regiongränser.

De två första delarna publiceras idag. De fem kommande artiklarna publiceras en per vecka.

Foto: Magnus Gotander, Bilduppdraget

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Mimi Taylor

Mimi Taylor

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 0725383718
Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51

Relaterat innehåll

Att kontaktsjuksköterskorna Eva-Britt Walther och Margareta Höög numera ger diagnosbesked och bokar återbesök har påverkat  väntetiderna rejält.

Ändrad arbetsfördelning gav prostatacancerpatienter fem veckors kortare väntan

När kontaktsjuksköterskorna på urologen i Östersund tog över arbetsuppgifter från läkarna blev tiden mellan prostatabiopsi och behandlingsbeslut fem veckor kortare. Införandet av standardiserat vårdförlopp (SVF) blev starten på en förbättringsprocess som ledde till teambuilding, gemensamt ansvar och ändrade arbetsuppgifter. Och det gjorde skillnad för patienterna.

Koordinatorer fördubblade Diagnostikens kapacitet

Koordinatorer fördubblade Diagnostikens kapacitet

Bilddiagnostik används i 28 av cancervårdens 30 standardiserade vårdförlopp. I alla dem ska undersökningen genomföras inom några dagar. – Utan koordinatorsfunktionen hade vi inte kunnat genomföra så många undersökningar som vi gör idag, säger Karin Fristedt, röntgenläkare och verksamhetschef vid Diagnostik Skånevård SUND. På ett år lyckades de fördubbla antalet SVF-relaterade undersökningar.

– Den ena veckan kan vi diagnostisera 10 fall, nästa 20 och veckan därpå 2 fall. Med den variationen kan inte operationerna schemaläggas utifrån att varje kirurg ska få lika mycket operationstid, säger Jesper Swärd.

Från längst till kortast tid för SVF-utredning av prostatacancer på två år

År 2015 kunde urologsektionen vid kirurgkliniken i Uddevalla uppvisa goda medicinska resultat. Men utredningstiderna för patienter med misstänkt prostatacancer var bland de längsta i landet. Idag har de Sveriges kortaste ledtid vid utredning enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) för prostatacancer.

Prestigelöst samarbete bakom välfungerande SVF-uppföljning

Prestigelöst samarbete bakom välfungerande SVF-uppföljning

Systemen ser olika ut, liksom arbetssätten och rutinerna för väntetidsmätningen. Men gemensamt för några av de regioner som kommit långt med SVF-rapporteringen är att de arbetat intensivt med det från första början, med tydlig arbetsfördelning och i samarbeten över gränserna. Region Västerbotten kunde utnyttja etablerade välfungerande system och rutiner för att snabbt komma i gång.

Jag hade en vision om någon form av it-stöd som tydligt kunde visualisera alla SVF-patienter under utredning, säger David Wennergren, tumörortoped på Sahlgrenska sjukhuset.

Stenkoll på SVF-patienterna med egen Qlikviewlösning

Vilka patienter med misstänkt skelett- och mjukdelssarkom utreds just nu enligt standardiserat vårdförlopp? Och hur länge har de väntat? Med applikationen Qlikview kan David Wennergren och hans kollegor på Sahlgrenska universitetssjukhuset följa patienterna i realtid. – Vi ser även hur stor andel vi klarar inom maxtiden och kan när som helst plocka ut statistik för alla ledtider, säger David.