Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Informationsfilmer om levnadsvanor som minskar risken för cancer - kunskapspåfyllnad för och av professionen

Informationsfilmer om levnadsvanor som minskar risken för cancer - kunskapspåfyllnad för och av professionen

Tidigare i våras presenterades en Novusundersökning om primärvårdens kunskapsläge, attityder och förutsättningarför arbetet kring levnadsvanor kopplade till cancer, som bland andra RCC och Cancerfonden tagit initiativ till. Den visade bland annat att tre av fyra läkare och sjuksköterskor i primärvården vill arbeta mer med att förebygga och behandla ohälsosamma levnadsvanor. Samtidigt visar den att

Informationsfilmer om palliativ vård av barn

Regionala cancercentrum i samverkan släpper introduktionsserie i fem delar om palliativ vård av barn och vad ett palliativt förhållningssätt innebär. De fem utbildningsfilmerna riktar sig till alla som arbetar med allvarligt sjuka barn.

Satsning på prevention – ett effektivt sätt att använda vårdens begränsade resurser

Satsning på prevention – ett effektivt sätt att använda vårdens begränsade resurser

Om människors levnadsvanor varit i linje med rekommendationer som återfinns i den europeiska kodexen mot cancer hade en tredjedel av cancerfallen i Sverige kunnat undvikas. Vinsterna är omfattande, för såväl patienter som samhället i stort. Nu görs ett kraftfullt omtag i Sverige för att öka och stärka det preventiva arbetet.

Patienter utredda för cancer nöjda trots pandemin

Patienter utredda för cancer nöjda trots pandemin

Patienter som utretts för misstanke om cancer enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) är överlag nöjda med sin upplevelse av vården – även under pågående covid-19-pandemi. Det visar Regionala cancercentrums senaste mätresultat.

Webbutbildningen om barn och cancer riktar sig både till skolsköterskor och andra roller i elevhälsoteamet.

Skolsköterskor utbildas i kampen mot cancer

Idag lanserar RCC en webbutbildning om barn och cancer för skolsköterskor. Det är ett nytt sätt att involvera elevhälsan främst i det förebyggande arbetet, men också i arbetet med att ta hand om familjer som drabbas.

Nu har regionerna beslutat när screening för tjock- och ändtarmscancer ska införas i respektive region.

Tidplanen klar för regionernas anslutning till screening för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer

Nu är tidplanen klar för införandet av allmän screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm. Regionernas anslutning kommer att ske planerat över de kommande två åren. Hittills i år har regionerna Dalarna och Skåne har startat verksamhet och region Örebro och Östergötland står nu på tur. Därefter kommer övriga regioner att successivt införa screening med start 2022.

Ny webbutbildning om barn och solråd för landets barnhälsovård och förskolor

Ny webbutbildning om barn och solråd för landets barnhälsovård och förskolor

Regionala cancercentrum i samverkan har jobbat med hudcancerprevention i flera år, bland annat med kampanjen Sunda solvanor, som fortfarande används av barnhälsovården i flera regioner i landet. Nu ingår RCC i ett samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten kring ett regeringsuppdrag för att minska insjuknandet i hudcancer, en cancerform som ökar kraftigt och i mycket hög grad är förebyggbar.
Önske

RCC riktar särskilda satsningar till landets uppföljningsmottagningar för barn och vuxna efter cancer. (Arkivbild).

Ökade satsningar på långtidsuppföljning efter barncancer

När barn och unga insjuknar i cancer finns vid sidan av medicinska frågor även stora behov av samtal och psykosocialt stöd. I vuxen ålder behöver många även sjukvårdens hjälp att hantera sena komplikationer till följd av cancer. För att möta behoven riktar Regionala cancercentrum i samverkan (RCC) särskilda satsningar till landets uppföljningsmottagningar för barn och vuxna efter cancer.

Ny RCC-rapport visar att det behövs riktade insatser för effektivare screening i geografiska upptagningsområden där screening förväntas ge mest nytta.

Färre fall av tarmcancer med riktade screeninginsatser

Allmän screening av 60–79-åringar för tjock- och ändtarmscancer beräknas kunna minska antalet drabbade med 400 fall årligen. Men framgångsrik screening förutsätter ett högt deltagande i screeningprogrammet. En ny rapport från Regionala cancercentrum i samverkan visar att det behövs riktade insatser för effektivare screening i geografiska upptagningsområden där screening förväntas ge mest nytta.

Visa mer