Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ny RCC-rapport visar att antalet nyupptäckta cancerfall minskat med omkring 10 procent under pandemin.

Färre cancerfall upptäcks under pandemin

Antalet personer som upptäcks och diagnostiseras med cancer har minskat under covid-19-pandemin. Antalet rapporterade tumörer har minskat med strax under 10 % under perioden januari-oktober 2020 jämfört med samma period 2019. Det framgår av Regionala cancercentrum i samverkans tredje rapport om pandemins effekter på cancervården.

Cancer i tarmen är en allvarlig och lömsk sjukdom, ofta märks den inte förrän i ett sent skede. Med tidig upptäckt är chanserna till bot och bra prognos goda, säger Daniel Sjöberg, överläkare och samordnare för tarmcancerscreeningen i Region Dalarna

Fem regioner inför screening för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer i år

Region Dalarna är först ut att införa allmän screening för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer i år. Dalarna startar i mars, Skåne i maj, Örebro i augusti och Östergötland och Norrbotten under hösten/vintern 2021. Övriga regioner börjar successivt införa screening under 2022. På sikt ska alla i Sverige mellan 60-74 år bli erbjudna ett avföringsprov och en undersökning för de som behöver.

Färre cancerfall upptäcks under pandemin

Färre cancerfall upptäcks under pandemin

En färsk uppföljning av hur covid-19-pandemin påverkat cancerområdet under hösten visar samma nedgång i antalet upptäckta nya cancerfall som under vårens pandemivåg. Uppföljningen gäller perioden mars till och med oktober i år och uppvisar en nedgång i inrapporteringen av antalet nya cancerfall på -10 % (median alla laboratorier) jämfört med motsvarande period 2019. Regionala skillnader kvarstår.

För svenska män som diagnostiserades med prostatacancer 2010 var femårsöverlevnaden 92 %, en ökning med 31 procentenheter sedan 1990. Femårsöverlevnaden i bröstcancer steg i Sverige med 8 procentenheter mellan 1990 och 2010, från 82 % till 90 %.

Förbättrad canceröverlevnad i de nordiska länderna – stor nordisk jämförelse

En stor jämförande långtidsstudie av canceröverlevnaden i de nordiska länderna visar på förbättringar i alla länder. De skillnader som tidigare fanns mellan länderna har minskat. Studien bygger på data från de fem ländernas nationella cancerregister och omfattar över två miljoner patienter som diagnosticerats med någon av nio utvalda cancersjukdomar mellan 1990 och 2016.

Med den nya SVF-statistiken på cancercentrum.se kan man följa hur respektive region ligger till i relation de nationella SVF-målen för olika diagnoser.

Förbättrad SVF-statistik på cancercentrum.se

Hur många av alla som insjuknar i cancer har utretts enligt standardiserade vårdförlopp? Och hur många av de SVF-utredda patienterna har fått starta sin behandling inom angiven tidsram? Svaren finns nu lätt åtkomliga i RCCs nya SVF-statistik. Ett par nya grafer visar dels hur väntetiderna utvecklats över tid, dels hur mycket längre patienter som inte fått starta behandling i tid har fått vänta.

Arbetet med att öka rapporteringen i de regioner där registreringen av nya cancerläkemedel ännu inte fungerar optimalt behöver stärkas, menar Hans Hägglund, ordförande i RCC i samverkan.

Registerdata visar genomslag för immunterapi

Immunterapin har slagit igenom i landet. Det visar RCCs senaste rapport om användningen av nya cancerläkemedel. Rapporten bygger på två års data och omfattar sammanlagt 7 229 registrerade läkemedelsbehandlingar under 2018-2019. Förbättrad rapportering har gjort att täckningsgraden kunnat uppskattas till omkring 60-70 procent, säger Kenneth Villma, Nationella arbetsgrupp för cancerläkemedel (NAC).

Nu med tid - Blir covid-19-pandemin dödsstöten för svensk klinisk cancerforskning?

Nu med tid - Blir covid-19-pandemin dödsstöten för svensk klinisk cancerforskning?

Diskussionen om den kliniska forskningen inom cancervården har på senare år präglats av oro. Antalet forskningsprojekt har minskat och läkemedelsindustrin har i ökande grad förlagt sina prövningar i andra länder. Covid-19-pandemin har gjort saken än värre. Forskningstudier har stoppats eller dragits ner. Frågan är om och hur vi ska kunna ta igen det vi nu har tappat.

Nästan nio av tio av de som svarat på enkäten uppger att de haft tillgång till en kontaktsjuksköterska.

Patienter behandlade för huvud-halscancer ger vården gott betyg

Varje år insjuknar omkring 1 600 personer i huvud-halscancer i Sverige. Majoriteten är runt 65 år och flertalet är män. I en nyligen genomförd undersökning bland patienter som gått igenom en behandling för huvud-halscancer får vården bra betyg. Eva Hammerlid, kirurg och registerhållare för det svenska kvalitetsregistret för huvud-halscancer, är nöjd. Resultaten är bättre än hon förväntade sig.

Webbutbildningen bygger på innehållet i vägledningen Cancer under graviditet som liksom webbutbildningen finns på cancercentrum.se.

Ny webbutbildning ska öka vårdens kunskap om cancer och graviditet

Att få cancer under graviditeten är sällsynt. I Sverige handlar det om ungefär 120 gravida om året. Vårdens kunskap inom området är därför begränsad. För att samla kompetens och sprida kunskap om vård och behandling lanseras nu en webbaserad utbildning. Den vänder sig till vårdpersonal och bygger på patientens, närståendes och vårdpersonalens perspektiv.

Patientkontakt utan närkontakt – om cancervårdens känsliga samtal under pandemin

Patientkontakt utan närkontakt – om cancervårdens känsliga samtal under pandemin

Känsliga samtal är en nödvändig del vid olika skeden under en cancerpatients sjukdomsförlopp. De hålls så gott som alltid i ett fysiskt möte och helst med en närstående närvarande. Men hur gör man när alla måste hålla fysisk distans? Det tar vi upp i RCCs nästa webbinarium tillsammans med en rad erfarna personer med god kunskap om patient- och närståendesamtal inom cancer- och palliativ vård.

Under den tid sjukvården är kraftigt påverkad av pandemin avråds män som inte har symtom eller undersökningsfynd som inger misstanke om prostatacancer från att PSA-testa sig.

Hur klarar vi cancervården under pandemin – ett webbinarium om rekommendationer, avvikelser och prioritering

Covid-19-pandemin kan tvinga fram behovet av avsteg från gällande behandlingsrekommendationer. Ett antal nationella vårdprogramgrupper inom cancervården har tagit fram särskilda dokument med tillfälliga avvikelser som kan tillämpas utifrån dagens situation. Tillsammans med sex vårdprogramordföranden ska vi diskutera tillfälliga avsteg och prioriteringar som kan behövas i respektive diagnosområde.

1177 Vårdguiden tog som mest emot 28 000 samtal om dagen när coronasamtalen började komma. Nu när 113 13 införts är de nere på 4 000 om dagen.

Webbinarium – Så möter och minskar vi patienters och närståendes oro

I samarbete med 1177 Vårdguiden, RCC Stockholm Gotlands cancerrådgivning och Cancerfondens cancerlinje bjuder RCC i samverkan in till ett interaktivt webbinarium om hur vi arbetar för att stödja och informera cancerpatienter och närstående under pandemin. Webbinariet sänds tisd 14 april kl. 15.00-15.45

Visa mer