Gå direkt till innehåll
Ny webbutbildning om barn och solråd för landets barnhälsovård och förskolor

Pressmeddelande -

Ny webbutbildning om barn och solråd för landets barnhälsovård och förskolor

Regionala cancercentrum i samverkan har jobbat med hudcancerprevention i flera år, bland annat med kampanjen Sunda solvanor, som fortfarande används av barnhälsovården i flera regioner i landet. Nu ingår RCC i ett samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten kring ett regeringsuppdrag för att minska insjuknandet i hudcancer, en cancerform som ökar kraftigt och i mycket hög grad är förebyggbar.

Önskemål från förskola och barnhälsovård

Vid RCCs och Strålsäkerhetsmyndighetens dialog med barnhälsovården om hur arbetet med hudcancerprevention kunde utvecklas efter satsningen på Sunda solvanor, framkom önskemål om en webbutbildning om barn och sol. Många nämnde också vikten av att både förskolan och barnhälsovården, två aktörer med högt förtroende och som träffar en stor del av Sveriges småbarn och småbarnsföräldrar, har ett gemensamt budskap kring detta ämne. Därför är webbutbildningen utformad med dessa målgrupper i åtanke. Utbildningen ligger dock öppen på webben och är därför tillgänglig för alla som är intresserade.

Unik möjlighet att sprida kunskap om solvanor

Webbutbildningen är tänkt att ge grundläggande kunskap om solvanornas betydelse för cancerrisken och förklarar på ett tydligt sätt vilka rekommendationer det finns kring solvanor och barn. Den är uppdelad i modulerna Solen, Barns utemiljö, Rekommendationer samt Prata om solen och beräknas ta cirka 20–25 minuter att genomföra.

- Förskole- och BVC-personal har en unik möjlighet att sprida kunskap om vikten av sunda solvanor till små barn och deras föräldrar. Vår förhoppning är att utbildningen ska kännas relevant för dem och att de som går den får med sig kunskap och verktyg att använda i sin praktiska arbetsvardag, säger Ellen Brynskog, ordförande i RCCs nationella arbetsgrupp för cancerprevention, som varit med och utvecklat utbildningen. 

Webbutbildning solråd för barn 0-6 år

Kontakt

Ellen Brynskog, ordförande nationella arbetsgruppen för cancerprevention, RCC i samverkan

Tel: +46(0)734-25 47 68, Ellen.brynskog@rccvast.se

Ämnen

Kategorier


Regionala cancercentrum arbetar tillsammans med regioner, patienter, närstående och vårdpersonal för en mer patientfokuserad, jämlik, kunskapsbaserad och effektiv cancervård.

Kontakter

Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51