Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Patienter utredda enligt standardiserat vårdförlopp nöjda med vården

Patienter som utretts för cancermisstanke enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) är överlag nöjda med sin kontakt med vården. Det visar den första mätningen av patienternas upplevelser av att utredas enligt SVF, som Regionala cancercentrum i samverkan presenterar idag.

Av patienter som startat den första cancerbehandlingen är 90 procent nöjda med hur deras vårdbehov blivit tillgodosett. Av de patienter som avslutat SVF men som inte hade cancer är motsvarande siffra 82 procent. Nära tre fjärdedelar av alla patienter som besvarat enkäten uppger även att de fått tillräcklig information under sitt utredningsförlopp.

Detta framgår av den första rapporten från arbetet med att samla patienternas upplevelse med så kallade patientrapporterade erfarenhetsmått (PREM). Rapporten bygger på ett utskick av 4 615 enkäter till patienter som utretts enligt SVF, med en svarsfrekvens på 51,7 procent.

Primärvården viktig aktör
Undersökningen understryker att primärvården är en viktig aktör för att modellen med standardiserade vårdförlopp ska fungera bra. 73 procent av patienterna uppger att hälso-/vårdcentralen var den första vårdkontakten som ledde vidare till utredning av det aktuella tillståndet.

En klar majoritet av de svarande svarar också att de hade blivit bemötta med respekt, oavsett kön, köns­över­skri­dande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosupp­fattning, funktions­ned­sätt­ning, sexuell läggning eller ålder. På en skala från ett till fem, där fem stod för Ja, helt och hållet, är det totalt 94 procent av patienterna som svarat fyra eller fem. Detta var den fråga i enkäten som samlade flest positiva svar. Av de 2 320 patienter som besvarat frågan är det endast fyra cancerpatienter och 24 patienter som avslutat SVF av annan orsak än att de fått en cancerdiagnos, som svarat att de inte alls blivit bemötta med respekt.

Färre än hälften informerade om SVF
Det är färre än hälften av de svarande som uppger att de informerats om att de utretts enligt standardiserat vårdförlopp. Om de inte informerats om att den utredning de genomgått kallas standardiserat vårdförlopp är av mindre vikt. Patienterna bör dock vara väl informerade om att orsaken till utredningen är en välgrundad misstanke om cancer.

Patienter som erhållit enkäten har haft möjlighet att vid frågor kontakta en nationell supportfunktion. Av de hittills inkomna frågorna framgår att det finns patienter som uppger att de inte känt till att de utretts för misstanke om cancer.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Mimi Taylor

Mimi Taylor

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 0725383718
Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51

Relaterat innehåll

Nya arbetssättet kortar väntetiderna i cancervården

Nya arbetssättet kortar väntetiderna i cancervården

Patienter med cancer som utretts enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) får behandling snabbare än tidigare. Det visar den första nationella redovisningen av vårdförloppens väntetider, som RCC i samverkan presenterar idag. 52 procent av män som utretts enligt SVF för högrisk prostatacancer under första halvåret 2016 fick starta behandling i botande syfte inom 60 dagar. En tydlig förbättring.

Landstingen delar på 203 SVF-miljoner

Regeringen beslutade idag att betala ut 203 miljoner kronor till de landsting som infört 13 nya standardiserade vårdförlopp (SVF) inom cancerområdet och som uppfyllt villkoren i 2016 års överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Sex landsting får ingen tilldelning denna omgång då de inte nått upp till alla grundkrav i överenskommelsen.

Patienter med cancermisstanke överlag nöjda med utredningsförloppet

Patienter med cancermisstanke överlag nöjda med utredningsförloppet

Helhetsintrycket av vården hos patienter som utretts enligt standardiserat vårdförlopp bedöms som gott. Vårdens bemötande rankas högt, nästan alla som svarat på 2016 års uppföljningsenkät tycker att de fått ett bra bemötande från vårdpersonalen. Det visar ny statistik som publiceras idag. Förbättringsbehov finns, en tredjedel har uppmanats ta med närstående inför besked om utredningsresultat.