Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Så arbetar Karolinska för att upprätthålla god cancervård i coronatider

Så arbetar Karolinska för att upprätthålla god cancervård i coronatider

I samarbete med Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset bjuder Regionala cancercentrum i samverkan in till ett interaktivt webbinarium sänt från Karolinska i Solna. Webbinariet är riktat till chefer och ledare (inom alla professioner) för cancerrelaterad vårdverksamhet på klinik-, sjukhus- och regional nivå i hela landet. Webbinariet sänds imorgon fredag 3 april kl. 15.00-15.45

Män med höga PSA-värden ska först utredas med magnetresonanskamera innan man tar riktade vävnadsprov

Ny utredningsmetod ska minska överbehandling av prostatacancer

En ny modell för utredning av prostatacancer ska börja införas i hela landet. Män med höga PSA-värden ska nu först utredas med magnetkamera innan man eventuellt går vidare och tar riktade vävnadsprov. Den nya metoden ska minska överdiagnostik och överbehandling av kliniskt betydelselös prostatacancer. Detta är den största nyheten i det nya vårdprogrammet för prostatacancer som publiceras idag.

Allt fler utreds med SVF men väntetiderna är fortsatt för långa

Allt fler utreds med SVF men väntetiderna är fortsatt för långa

Införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF) har resulterat i att allt fler patienter med cancer utreds på ett enhetligt och kvalitetssäkrat sätt i hela landet. Regeringens mål för andelen SVF-utredda patienter har därmed kunnat nås, men väntetiderna har inte förändrats under mätperioden. Det visar en ny rapport med data från 2017-2019 som Regionala cancercentrum i samverkan publicerar i dag.

Årets processledare i cancervården

Nyckelpersoner i cancervården utsedda till Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska

Cancervårdens processledare och kontaktsjuksköterskor förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vården. RCC i samverkan uppmärksammade idag dessa viktiga yrkesgrupper genom att dela ut Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska till sex personer inom respektive kategori. Priserna överlämnades av H.K.H. Kronprinsessan Victoria under ett jubileum för nationella cancerstrategin.

Tio år med nationella cancerstrategin – ett lyft för cancervården

Tio år med nationella cancerstrategin – ett lyft för cancervården

PRESSINBJUDAN Tio års arbete med nationella cancerstrategin har gjort tydliga avtryck i svensk cancervård. För att uppmärksamma resultat och diskutera fortsatta utmaningar arrangerar RCC i samverkan och Socialdepartementet en jubileumsdag i Aula Medica på Karolinska Institutet månd den 3 februari kl. 09.00 – 17.30. Representanter från medierna är välkomna efter anmälan via länk nedan!

Innovationsmiljö på cancerområdet får finansiering från Vinnova

Innovationsmiljö på cancerområdet får finansiering från Vinnova

SKL har tillsammans med en grupp företag och organisationer beviljats finansiering från Vinnova för att starta en innovationsmiljö. Med visionen att eliminera cancer som dödsorsak och omvandla cancer till en botbar eller kronisk sjukdom ska innovationsmiljön bidra till att göra Sverige ledande på förebyggande, upptäckt, diagnostik, behandling och organisation för patientcentrerad uppföljning.

Inget tyder på att lågutbildade vår vänta längre på vård än högutbildade, säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.

Lungcancervården mer jämlik visar ny registerstudie

Det finns endast små socioekonomiska skillnader inom svensk lungcancervård. De som finns har dessutom minskat över tid. För väntetider och patientens tumörstadium vid diagnos syns inga skillnader alls. Det visar en ny registerstudie. – Inget tyder på att lågutbildade kommer till vården senare med mer avancerad cancer säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.

Dottern Julia föddes med kejsarsnitt i 34 veckan efter att Beatrice Sundström fått tre cytostatikabehandlingar.

Fick cancer under graviditeten – idag tvåbarnsmamma

Beatrice Sundström hade tidigare fått en blödning efter en cellprovsundersökning. Därför var hon tveksam till att ta cellprov mitt i sin andra graviditet. I dag är hon tacksam att hon gjorde det. Den tidiga upptäckten av livmoderhalscancern gjorde att hon till och med kunde starta cytostatikabehandlingen innan dottern Julia föddes. För några år sedan trodde få att något sådant skulle vara möjligt.

Uppdaterat nationellt vårdprogram ska stärka långtidsuppföljningen efter barncancer

Uppdaterat nationellt vårdprogram ska stärka långtidsuppföljningen efter barncancer

Överlevnaden efter barncancer ökar allt mer. Det blir fler och fler personer som haft cancer som barn och som har ett långt liv framför sig. Sena komplikationer kan uppkomma efter cancersjukdomen under den fortsatta uppväxten och senare i vuxenlivet. Därför är det viktigt att de som haft cancer som barn följs upp så att biverkningar kan upptäckas tidigt och bli omhändertagna på rätt sätt.

Carl Axenborg, processledare för SVF hudmelanom och kirurg vid kirurgmottagningen på Hallands sjukhus i Varberg

SVF gav snabbare hudutredning och sammansvetsat arbetslag i Halland

Enligt det standardiserade vårdförloppet ska en misstänkt hudförändring tas bort inom sju dagar efter upptäckt. I Region Halland får 8 av 10 patienter hjälp inom den tiden. Enligt Carl Axenborg på sjukhuset i Varberg ligger en regional informationskampanj, ett gemensamt journalsystem men framförallt ett nytt och sammansvetsat arbetssätt bakom landets effektivaste utredning av misstänkt hudcancer.

Monica Wahlström är en av SVF-koordinatorerna vid kirurgkliniken på Blekingesjukhuset

Medicinska sekreterare som SVF-koordinatorer ger sjuksköterskan mer tid för patienterna

När arbetsdagen blev övermäktig för kirurgklinikens sjuksköterskor inrättade klinikledningen en koordinatorstjänst. Två medicinska sekreterare sköter nu allt administrativt arbete kring utredningen av patienter inom sex standardiserade vårdförlopp. – Utan Hanna och Monica hade jag aldrig hunnit med mitt arbete, säger Malin Jannesson, kontaktsjuksköterska vid kirurgkliniken på Blekingesjukhuset.

RCC har gjort anmälan till Cancerregistret enklare

RCC har gjort anmälan till Cancerregistret enklare

För ett år sedan lanserade RCC elektronisk anmälan till Cancerregistret vid Socialstyrelsen. Detta uppskattas av de kliniska verksamheterna. I sydöstra sjukvårdsregionen har flertalet kliniker övergått till elektronisk canceranmälan. – Vi har inga svårigheter med den nya inrapporteringen. Det är mycket lättare och smidigare än på papper säger Margareta Lundquist på kirurgkliniken i Västervik.

Visa mer