Gå direkt till innehåll
Dottern Julia föddes med kejsarsnitt i 34 veckan efter att Beatrice Sundström fått tre cytostatikabehandlingar.
Dottern Julia föddes med kejsarsnitt i 34 veckan efter att Beatrice Sundström fått tre cytostatikabehandlingar.

Nyhet -

Fick cancer under graviditeten – idag tvåbarnsmamma

Beatrice Sundström var tveksam till att göra en cellprovsundersökning mitt under sin andra graviditet. I dag är hon tacksam att hon gjorde det. Den tidiga upptäckten av livmoderhalscancern gjorde att hon till och med kunde starta cytostatikabehandlingen innan dottern Julia föddes. För några år sedan trodde få att något sådant skulle vara möjligt.

Hon hade aldrig missat någon cellprovsundersökning och inte haft minsta lilla cellförändring. Därför sa Beatrice Sundström först nej då mödravården erbjöd henne en cellprovsundersökning då hon var i tolfte veckan av sin andra graviditet. Eftersom hon tidigare hade varit med om att få blödningar vid sådana undersökningar kände hon olust.

– Det var nån slags hjärnspöken, jag tänkte att jag kunde förlora fostret.

Tumör på livmoderhalsen
Men hennes man var angelägen om att hon skulle ta sitt cellprov, och några veckor senare kunde barnmorskan göra undersökningen och ta provet på BVC. En vecka senare, i mitten av december, blev hon kallad till kvinnokliniken på Linköpings sjukhus. Läkaren hon mötte sa att det hade synts en polyp på livmoderhalsen, men att det troligen inte var något farligt. Definitivt besked skulle hon få före jul. Men ingen hörde av sig och när Beatrice Sundström ringde till kvinnokliniken dagen före julafton fick hon veta att inga besked gavs över telefon.

– Vi hade olustkänslor hela julen.

Första helgfria vardagen efter jul ringde det. Beatrice skulle genast komma till kvinnokliniken och hon skulle ha med sig någon. När hon och hennes man nästa dag kom till sjukhuset fick de veta att Beatrice hade en tumör på livmoderhalsen. Beatrice var nu i tjugotredje graviditetsveckan, vilket innebar att hon hade börjat känna sparkar och hade en tydlig gravidmage.

– Min enda tanke var att vi måste klara den här lilla tjejen, säger hon och tittar ömsint på lilla Julia, som nu är en pigg liten tjej på två år....

Vägledning ska förbättra kunskapen i vården om cancer under graviditet
Beatrice Sundström har medverkat i RCCs arbete med att ta fram vägledningen Cancer under graviditet som nu finns tillgänglig på cancercentrum.se.

Läs hela artikeln om hur Beatrice och hennes dotter kunde räddas

Cancer under graviditet – vägledning

Text: Ingela Hofsten
Foto: Hanna Maxstad

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51