Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nya kallelser ska få fler kvinnor vilja delta i screening

Landsting och regioner påbörjar nu införandet av de nya kallelser till mammografi och gynekologiskt cellprov, som SKL utvecklat inom arbetet med nationella cancerstrategin.
De nya kallelserna ska motivera till ett högt screeningdeltagande och samtidigt underlätta för kvinnan att göra medvetna val om sitt eget deltagande.

SKL åtog sig inom överenskommelsen med staten om nationella cancerstrategin 2009 att verka för ökat deltagande i screeningprogrammen mot bröst- och livmoderhalscancer. En del av det uppdraget har varit att utveckla generiska mallar för nya kallelser till mammografi och gynekologiskt cellprov.

Resultatet finns nu i form av två ”paket” med malldokument för respektive screeningprogram, som omfattar kallelse, olika svarsbrev, påminnelse, frågor och svar samt information inför första besöket. I paketen ingår även fördjupad information om för- och nackdelar med screening.

– Såväl EU som Socialstyrelsen rekommenderar kvinnor att delta i screening för bröst- och livmoderhalscancer. Vi ser därför mycket positivt på de nya kallelserna och den fördjupade information som nu har tagits fram. I takt med att landstingen börjar införa kallelserna blir de ett instrument för att öka deltagandet och på sikt rädda fler liv, säger Barbro Sjölander, ordförande för Nätverket mot gynekologisk cancer.

Utformningen av de nya kallelsepaketen har skett med tydligt patient/brukarperspektiv, och grupper av kvinnor, verksamhetsföreträdare samt patientorganisationer har bidragit med synpunkter.

De nya kallelserna har mottagits positivt av såväl regionala cancercentrum som landsting och regioner, och ett flertal landsting ligger nu i startgroparna för att införa dem i sina rutiner och kallelsesystem. Genom ett extra anslag från staten kan SKL erbjuda ett visst ekonomiskt stöd till de landsting som väljer att påbörja införande under 2014.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Jenny Patera

Jenny Patera

Presskontakt Kommunikationsstrateg RCC Syd 072-5882270
Ulrika Berg Roos

Ulrika Berg Roos

Presskontakt Nationell samordnare kommunikation +46 72-176 21 51