Gå direkt till innehåll
Ojämlikt deltagande i screening mot cancer

Pressmeddelande -

Ojämlikt deltagande i screening mot cancer

Sverige är bra på att erbjuda och genomföra screening mot cancer. Det räddar liv. Men det är inte alla som deltar i screeningen när de blir kallade, vilket leder till ojämlik hälsa. För att utjämna skillnaderna genomförs under september månad extra insatser i Sverige, liksom i flera andra EU-länder, för att öka kunskapen om screening och motivera fler invånare att delta.

– I Sverige har vi kommit långt med erbjudande om screening. Idag får alla invånare med folkbokföringsadress i Sverige och som uppfyller kriterierna för screening för bröstcancer och cancer i livmoderhalsen kallelser. Och även inom programmet screening för tjock- och ändtarmscancer beräknar man, när screeningen är helt införd i regionerna, att nästan 100 procent av den målgruppen kommer erbjudas screening. Men vi måste arbeta mer för att få ett jämlikt deltagande, berättar Elin Ljungqvist, nationell screeningsamordnare Regionala cancercentrum i samverkan.

    Fler behöver delta i screeningprogrammen som erbjuds

    Trots att nästan alla invånare i Sverige erbjuds screening för tidig upptäckt av cancer, så är deltagandet ojämlikt beroende på var i landet man bor och vilken utbildningsnivå man har. Studier genomförda av Regionala cancercentrum i samverkan visar att personer som bor i socioekonomiskt svaga områden och utanför tätorter deltar mer sällan i screening än personer som bor i tätorter. I vissa områden finns det kvinnor som inte lämnat cellprov de senaste 10–20 åren. I en annan studie har det framkommit att socioekonomi hänger samman med både insjuknande och tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer. Att ha lägre utbildning och lägre inkomstnivå ökar risken både för att insjukna i tjock- och ändtarmscancer och för att sjukdomen upptäcks i ett senare skede.

    – Det här är problematiskt då cancer är lättare att behandla och chanserna att överleva är större vid tidig upptäck av sjukdomen. Vi behöver sprida kunskap om vad screening mot cancer är och förståelse för varför det är viktigt att delta när man får en kallelse eller ett brev om självprov, säger Elin Ljungqvist.

    Brist på information, språkbarriärer och kulturella aspekter kan också utgöra hinder för att delta i screeningprogrammen. Det har under flera års tid gjorts specifika insatser i områden med många utlandsfödda för att öka kunskapen om screening, men än finns det mycket kvar att göra för att deltagandet ska bli mer jämlikt i landet.

      Regionerna samarbetar i en nationell informationskampanj

      En förutsättning för att öka deltagandet i screening är att öka människors kunskap om betydelsen av att upptäcka cancer tidigt. Därför går nu Sveriges regioner ihop, tillsammans med 1177, i en gemensam informationskampanj om screening som kommer synas i sociala medier, annonser och på affischer runt om i landet. Det kommer också hållas webbinarier om screening mot cancer idag och i framtiden för vårdpersonal och medarbetare i regionerna för att öka kunskapen om screening.

      Fakta

      Idag omfattas de nationella screeningprogrammen av undersökningar för tidig upptäck av cellförändringar och cancer i livmoderhalsen och bröstcancer. Dessutom håller screening mot cancer i tjocktarmen och ändtarmen på att införas i regionerna. Alla invånare i Sverige som uppfyller kriterierna för screening kallas, och undersökningarna kostar ingenting för dem som deltar.

      Genom att ta cellprov eller självprov för humant papillomvirus (HPV) varje gång man får en kallelse minskar risken att bli sjuk i cancer i livmoderhalsen med 90 procent. Cellprov och självprov för HPV erbjuds kvinnor och transpersoner med livmoderhals som är 23–70 år.

      I Sverige erbjuds även bröstcancerscreening med mammografi för kvinnor 40–74 år och sedan 2021 har regionerna börjat införa screening för tidig upptäckt av cancer i tjocktarmen och ändtarmen med avföringsprov för både män och kvinnor som är 60–74 år.

      EU uppdaterade nyligen sina rekommendationer om cancerscreening där medlemsländerna uppmanas att arbeta för målet att senast 2025 ska 90 procent av de invånare som uppfyller kriterierna för screening av bröst-, livmoderhals- och tjock- och ändtarmscancer erbjudas att delta. Medlemsländerna ska särskilt arbeta för att alla får lika tillgång till screening med särskilt fokus på socioekonomiskt svaga områden.

      Relaterade länkar

      Ämnen

      Kategorier


      Regionala cancercentrum arbetar tillsammans med regioner, patienter, närstående och vårdpersonal för en mer patientfokuserad, jämlik, kunskapsbaserad och effektiv cancervård.

      Kontakter

      Elin Ljungqvist

      Elin Ljungqvist

      Nationell screeningsamordnare, Regionala cancercentrum i samverkan 072-230 77 85